Men hur gör man då?

2024-01-12

Inkomstskatt i enskild firma

Stor höjning av gränsen för statlig inkomstskatt nästa år (2024)

2023-08-11

Prisbasbeloppet för år 2024 är fastställt till 57 300 kr

Prisbasbeloppet för år 2024 publicerades i mitten av juli och fastställdes till 57 300 kr. En höjning med 4 800 kr mot fg år som kommer medföra stora konsekvenser inom skatte-, pensions- och bidragsområdena.

Brytpunkt och skiktgräns för statlig skatt höjs ovanligt mycket

Redan förra året då prisbasbeloppet för år 2023 fastställdes kunde vi visa att brytpunkten för statlig skatt höjdes från 46 200 kr/mån till 51 100 kr/mån. Detta medförde i sin tur att de som redan betalar statlig skatt fick en “skattesänkning” på nästan 1 000 kr/mån.

Olika belopp år 2024

  • Prisbasbelopp 57 300 kr (52 500 kr år 2023)
  • Förhöjt prisbasbelopp 58 500 kr (53 500 kr år 2023)
  • Skiktgräns för statlig skatt 666 200 kr (598 500 kr år 2023)
  • Brytpunkt för statlig skatt 683 000 kr (613 900 kr år 2023)
  • Högsta månadslön utan statlig skatt 56 900 kr (51 100 kr år 2023)

År 2022

Så undviker du vanligaste felen i deklarationen för enskild näringsverksamhet

För de nästan 950 000 företagare som ska lämna NE-bilaga i årets deklaration finns det mycket hjälp att få. Skatteverkets deklarationsexperter tipsar om vad är viktigt att tänka på när deklarationen ska skickas in och hur du kan undvika vanligaste felen.

– Det bästa sättet för att undvika fel i deklarationen är att deklarera digitalt. I e-tjänsten finns rätt bilaga skapad med flera uppgifter förifyllda och den nya skatten räknas ut automatiskt. Det är enkelt att direkt betala eventuell kvarskatt via Swish, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

De som får hjälp av en redovisningsbyrå kan deklarera helt digitalt och deklarationen finns som pdf på Mina sidor på skatteverket.se.

Sista dag att deklarera är den 2 maj. För den som har svårt att hinna få fram alla uppgifter finns det möjlighet att få anstånd. På Mina sidor kan den som behöver få mer tid att deklarera ansöka om anstånd digitalt och få anstånd till den 16 maj med att lämna deklarationen.

Fyra vanliga fel i deklarationen

  • Inget årsbokslut. Efter varje beskattningsår ska ett årsbokslut göras. Årsbokslutet ligger till grund för inkomstdeklarationen.
  • Har hissat att NE-bilaga ska lämnas. Många missar att NE-bilaga behöver lämnas av dig, som äger en jordbruksfastighet eller som avslutat sitt företag under föregående år.
  • Felaktiga avdrag. Ett vanligt fel är vid avdrag för användande av ens privata bil i företaget. Avdraget är schablon och inte för faktiska kostnader.
  • Glömt signera deklarationen. Företagare som fått hjälp av en redovisningsbyrå med deklarationen får inte glömma att signera den på Mina sidor.

2022-04-25

Fem tips till den som fortfarande har deklarationen framför sig

2,4 miljoner personer har fortfarande deklarationen framför sig när endast en vecka återstår till sista deklarationsdagen som är den 2 maj. Skatteverkets experter tipsar om att deklarera digitalt, för att få bästa möjliga hjälp och undvika onödiga fel.

– Mitt allra bästa tips är att deklarera digitalt. Den som bara ska godkänna sin deklaration kan enkelt göra det i Skatteverkets app eller genom att ringa eller sms:a. Den som ska göra ändringar eller tillägg får mycket hjälp i Skatteverkets e-tjänster, säger Alem Resulovic, deklarationsexpert på Skatteverket.

I e-tjänsten är flera uppgifter redan ifyllda och att det går att anmäla bankkonto för insättning av eventuell skatteåterbäring. De flesta behöver bara kontrollera att allt är rätt och kan sedan godkänna. Den som deklarerar digitalt får direkt en kvittens på att deklarationen är inlämnad.

För den som sålt bostad eller värdepapper, hyrt ut bostad eller ska göra reseavdrag, finns flera olika hjälptjänster.

De flesta har i år inte fått någon pappersdeklaration. Över fem miljoner som hade digital brevlåda i februari fick istället deklarationen dit. Den som fått pappersdeklaration och även vill lämna in på papper kan enklast posta sin deklaration i en vanlig gul brevlåda. Viktigt är att posta i tid, så att den kommer fram till sista deklarationsdagen den 2 maj.

Den som behöver mer tid för att deklarera kan begära anstånd på Skatteverkets webbplats eller via telefon senast den 2 maj.

Den som behöver personlig hjälp med deklarationen kan också ringa Skatteupplysningen, på 0771‑567 567, som har extra öppet för deklarationsfrågor de sista dagarna.

Fem sista-minuten-tips

  • Deklarera digitalt. Då kommer dessutom en kvittens på att deklarationen är inlämnad.
  • Anmäl bankkonto så att eventuell skatteåterbäring kan betalas ut automatiskt.
  • Använd Skatteverkets hjälptjänster vid försäljning av bostad eller värdepapper, uthyrning av bostad och för reseavdrag.
  • Om du behöver mer tid för att deklarera: Ansök om anstånd på Skatteverkets webbplats eller via telefon.
  • Om du vill deklarera på papper: Posta i god tid i en vanlig brevlåda eller begär anstånd med att lämna deklarationen ifall du behöver mer tid.

2022-02-16

Rekordmånga får deklarationen tidigt i år!

I år är det rekordmånga som kommer att få sin deklaration redan i början av mars. Den som har eller skaffar digital brevlåda senast den 24 februari får sin deklaration skickad dit mellan den 2 och 7 mars. Många har skaffat en digital brevlåda under pandemin för att få sitt covidbevis och dessa personer kommer även att ta emot sin deklaration digitalt i år.

  • Är du inte nöjd?

    Så lätt byter du redovisningsbyrå! Det är lätt att dra sig från att byta redovisningsbyrå för att man tror sig veta att det ska bli svårt. Detta är ingen sanning, utan det är i stället väldigt enkelt och smidigt att byta redovisningsbyrå i de flesta fall. Så, varför ska du byta redovisningsbyrå? Om du inte…